top of page

Inspiratie

Search
  • Writer's pictureSanne Vermeij

Waarom werken in de natuur van belang is

Updated: Jan 26, 2021

“Gun jezelf gezondheid, rust, focus & creativiteit"

De natuur is een schaars begrip in ons dagelijks werkleven. Op een korte wandeling in het park tijdens de lunchpauzes na en als we geluk hebben eens in het jaar een bedrijfsuitje op de veluwe, vormt de natuur geen onderdeel van ons werkritme. Hoe kan dit? En wat heeft de afwezigheid van natuur in ons dagelijks werkleven voor invloed op ons werkplezier?


De effecten van kantoorbeton

Gemiddeld brengen werknemers twee derde van hun werkweek door tussen de betonnen muren van veelal inspiratieloze kantoorgebouwen. Hier zitten ze dan, de werknemers anno 2018, roerloos achter hun computerschermen, met als enige afwisseling een korte wandeling naar het koffiezetapparaat en weer terug. Enige vorm van gezond daglicht, buitenlucht, natuur en beweging ontbreekt. Richard Louv spreekt over het verdwijnen van deze (natuur)ervaringen in ons leven in zijn boek de ‘Last Child in the Woods: Saving our Children from Nature-Deficit Disorder’ en geeft dit fenomeen de gelijkluidende naam Nature-Deficit Disorder (NDD). Het onafgebroken werken tussen inspiratieloze betonnen muren waarin enige vorm van groen ontbreekt kan fysieke en psychologische klachten tot gevolg hebben, schrijft Louv. Louv beschrijft veel voorkomende fysieke problemen zoals aandachtsstoornissen, obesitas en rug- en nekklachten. Maar ook op mentaal gebied heeft dit zijn weerslag, denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van depressieve gevoelens, burn-outs en futloosheid.

Bovenstaande heeft echter niet alleen effect op werknemers, een werkgever voelt de zojuist genoemde betonnen muren ook op zich af komen. Het ontbreken van enige vorm van groen op de werkvloer vermindert de productiviteit en creativiteit van mensen wat direct voelbaar is in de bedrijfsresultaten van een onderneming. Niet alleen de creatie van betere, slimmere of nieuwe producten, diensten en/of processen gaan naar beneden, de bedrijfscultuur wordt passiever en het ziekteverzuim onder werknemers gaat omhoog.


Dus dan rijst toch de vraag; waarom zijn we met z’n allen binnen gaan zitten?


Wat levert werken in de natuur dan op? Goed, werknemers zitten veelal binnen. Wat levert het deze werknemer op als hij of zij vaker buiten zou gaan zitten? In het bos, bij de zee of tussen een groenvoorraad aan planten? En wat zou het de werkgevers opleveren als zij hun medewerkers zouden activeren om de natuur wat vaker op te zoeken tijdens werktijd?


Gezonder

Meer in de natuur zijn levert minder stress en een beter welzijn op. Zo vertelt wetenschapsjournalist Mark Mieras dat we tijdens een wandeling in de natuur het stofje phytonciden inademen waardoor ons immuunsysteem wakker wordt geschud en de concentratie stresshormonen in ons bloed afneemt. Een ander onderzoek uit 2016, uitgevoerd door Wageningen Environmental Research en het Trimbos Instituut, geeft aan dat de hoeveelheid natuur die iemand in zijn omgeving heeft positief correleert met het welzijn. Zo herstellen mensen sneller van stress en mentale vermoeidheid, nemen psychische kwalen af, verminderen negatieve gedachten en voelen we ons weer energiek in plaats van futloos.


Focus

Uit een Amerikaanse studie, door Tennessen en Cimprich, blijkt dat je concentratie en energieniveau alleen al stijgt door het kijken naar natuurfoto’s. Dit effect wordt groter als de natuur, oftewel het groen dat je ziet, beweegt. En vanzelfsprekend wordt het nog groter als het zichtbaar is vanuit je raam of je er gewoon lekker door heen kan lopen. Denk aan de geluiden van vogels, de wind die door bomen raast of de golven van de zee. Voel je de rust al meer in je lijf terugkeren? Door te werken in de natuur creëer je rust en ruimte in je hoofd. Deze rust en ruimte maakt dat je stil kan staan bij datgene wat prioriteit heeft voor jou. En beeld je in, je zit bij de zee en je dwaalt toch even af. Accept it! Neem een verkoelende duik in de zee, ontspan en je bent er zo weer boven op. 


Door de natuur op te zoeken geef je jezelf de ruimte om letterlijk even te ‘flowen’. Opeens komt dat inzicht waar je al tijden naar op zoek was.

Ontspannen

We ontspannen en vinden rust bij het horen van het geluid van fluitende vogels, zingende krekels en natuurlijke geuren. Mark Mieras schrijft dat onze ogen automatisch worden aangetrokken tot patronen van bladeren, bloemen en bomen zonder dat we er moeite voor moeten doen, het kietelt als het waren onze hersenen. Je hersenen hebben hierdoor de ruimte om alles wat er overdag gebeurt beter te verwerken en te definiëren.


Nieuwe inzichten

Door in een inspirerende en groene omgeving te zijn, ervaar je andere prikkels en bekijk je zaken vanuit een ander perspectief. Door de natuur op te zoeken geef je jezelf de ruimte om letterlijk even te ‘flowen’. Opeens komt dat inzicht waar je al tijden naar op zoek was. Je wordt figuurlijk even uit de trein getrokken en even dichterbij jezelf gebracht.


Holistisch

De natuur creëert onbewust het gevoel dat je onderdeel bent van een groter systeem. Vanuit de duurzaamheidsproblematieken wordt er veel over systeemdenken gesproken. Systeemdenken houdt in dat je kleine onderdelen en acties in relatie ziet tot een groter geheel. Veel processen zijn terug te herleiden naar natuur patronen. Door het observeren van de natuur kun je ineens een heel ander perspectief krijgen op jouw werk, de manier waarop jij jouw werk uitvoert, de processen die je al jaren op dezelfde manier doorloopt. Probeer het eens, wellicht leidt het wel tot een prachtig inzicht.


Bij het schrijven van dit artikel realiseer ik me dat we massaal een grid zijn gaan accepteren.

Betonnen mindset

Bij het schrijven van dit artikel realiseer ik me dat we massaal een grid zijn gaan accepteren. Terwijl uit onderzoek toch echt blijkt dat we energieker, gezonder, productiever en gelukkiger worden als we wat vaker de natuur opzoeken. Trek daarom je wandelschoenen eens aan en loop naar je werk (er zijn voldoende parken om doorheen te lopen als je in de stad woont), koop een racefiets en fiets van huis naar kantoor door het groen of de duinen en wissel af in werkplek. Verplaats je plek naar het bos of de zee. Zorg voor jezelf en word geen slachtoffer van de betonnen mindset.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page